- China heeft een flinks steunpakket gelanceerd om de economie te ondersteunen.
- Vooral door de kredietverlening aan te zwengelen hopen de Chinese autoriteiten burgers en bedrijven tot meer bestedingen te verleiden.
- De reacties op de valutamarkt laten volgens expert Joost Derks van iBanFirst zien dat China voorlopig het voordeel van de twijfel krijgt.
ANALYSE – De afgelopen maanden hebben verschillende centrale banken ervoor gekozen om de beleidsrente wat te verlagen, ondanks dat de inflatie nog niet helemaal terug is op het gewenste niveau. Een belangrijke reden is dat ze niet het risico willen lopen om de economie met een te hoge rente in een recessie te duwen.
Het meest recente voorbeeld is de Federal Reserve, die afgelopen week de rente met maar liefst een half procentpunt verlaagde.
In China vaart de People’s Bank of China juist een heel andere koers. De inflatie in het Aziatische land ligt met 0,6 procent ruim onder het streefniveau van 3 procent waar de centrale bank op mikt. Toch liet de centrale bank vorige week onverwacht een kans lopen om de economie wat lucht te geven. Het belangrijkste rentetarief bleef onveranderd. Maar liefst 27 van 39 specialisten in een peiling van financiële nieuwsdienst Reuters rekende op een renteverlaging.
Extra kredietverlening in China
Van uitstel kwam echter geen afstel, want dinsdagochtend ontvouwde de centrale bank van China dan toch een pakket maatregelen om het vuurtje onder de economie op te stoken. Een van de onderdelen is dat centrale banken minder reservekapitaal aan hoeven te houden. In theorie komt er zo een biljoen renminbi – omgerekend 128 miljard euro – beschikbaar voor extra kredietverstrekking. Er is zo geen gebrek aan aanbod van geld. Het probleem zit meer aan de vraagkant.
Chinese bedrijven en consumenten zijn terughoudend om geld te lenen voor grote uitgaven, omdat ze zich zorgen maken over de economische toekomst. Het is dan ook afwachten of de andere elementen van het steunpakket effect hebben.
De verplichte eigen inbreng bij de aanschaf van een woning wordt bijvoorbeeld verlaagd tot 15 procent. De Chinese centrale bank hoopt het kopen van een huis aantrekkelijker wordt, als je minder eigen geld hoeft mee te nemen.
Valutamarkt geeft China voordeel van de twijfel
Ook werd de rente voor bestaande hypotheken met een half procent verlaagd. De huizenmarkt kan dan ook wel een impuls gebruiken. Vorige maand werd bekend dat Chinese huizenprijzen in augustus met ruim 5 procent zijn gedaald. Hoewel het nog afwachten is of consumenten meer de portemonnee durven te trekken, zijn financiële markten enthousiast over de maatregelen. De beursindices van Shanghai en Hongkong stegen dinsdag met 4 procent.
Op valutamarkten steeg de renminbi met minder dan een half procent ten opzichte van dollar en euro. Die lauwe reactie wordt veroorzaakt doordat de centrale bank van China de munt in een stevige greep heeft. Ten opzichte van de dollar bereikte de renminbi overigens wel de hoogste koers in ruim een jaar.
Woensdag deed de munt daar nog een schepje bovenop. Zolang de Federal Reserve vast van plan is om de rente verder te verlagen, geven valutamarkten de Chinese pogingen om de economische groei aan te wakkeren het voordeel van de twijfel.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.